Η ομάδα του Πανεπιστημίου
Άννα Μαρία Σουμάχερ
Τα χρήματα πάνε στα χρήματα λέει ο θυμόσοφος λαός. Για την Άννα Μαρία Σουμάχερ αυτή η φράση αποτελεί κομμάτι της παιδικότητας της δίπλα στον πολυεκατομμυριούχο πατέρα της. Μόνη απόγονος της δυναστείας Σουμάχερ, μεγάλωσε με αυτή τη φράση να αντηχεί στα αυτιά της. Ακόμα και τώρα, που είναι μια ώριμη επιχειρηματίας, έχοντας διπλασιάσει την οικογενειακή περιουσία και εκτοπίσει τον πατέρα της από την διοίκηση του ομίλου επιχειρήσεων της οικογένειας στο περιθώριο του πλουτισμού του. Όμως ποτέ ικανοποιημένη, ποτέ γεμάτη. Για αυτό και επέλεξε εκτός από τη διοίκηση των επιχειρήσεων Σουμάχερ να αναλάβει και την διοίκηση του πανεπιστημίου του Βερολίνου, το οποίο ο όμιλος χρηματοδοτεί αδρά. Έτσι μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε επιχειρηματικά σαλόνια και ακαδημαϊκές αίθουσες. Σκληρή όσο κάνεις στις διαπραγματεύσεις και στις οικονομικού περιεχομένου επενδύσεις, η Άννα Μαρία έχει έναν πολύ απλό κανόνα: αν είναι να πληρώσω για κάτι θέλω να τα πάρω πίσω τριπλά. Όπως και στις επιχειρήσεις έτσι και στο πανεπιστήμιο η ίδια παύει κάθε χρηματοδότηση σε μη κερδοφόρες έρευνες, απολύει το προσωπικό που δεν είναι παραγωγικό στα νούμερα και βγάζει στο σφυρί, οτιδήποτε πέφτει στα χέρια της και μπορεί να πουληθεί. Από τα αποτελέσματα μιας έρευνας έως και τα πνευματικά δικαιώματα έργων που είχαν δημιουργηθεί για λογαριασμό του πανεπιστημίου.
Συνεχώς στην κόντρα με το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν είναι λίγες οι φορές που συγκρούστηκε μαζί της και ο καθηγητής της Αρχαιολογίας, Κλεοπάτρας Κυψέλης, εξαγριωμένος από την συστημική προσέγγισή της, που απειλούσε να τερματίσει μια πολυετή έρευνα, πιο παλιά από ότι η ηλικία της Άννας Μαρίας. Ο καθηγητής από τη μια ήξερε ότι δεν μπορούσε παρά να την πιέζει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση και το έκανε κάθε τόσο όταν έστελνε στην εφημερίδα του Σταρ δημοσιεύσεις για τα ευρήματα των ανασκαφών του. Η Άννα Μαρία από την άλλη ένοιωθε την οργή να ξεχειλίζει μέσα της κάθε φορά που έβλεπε ένα άρθρο να εξυμνεί το έργο του καθηγητή και τα κοσμητικά σχόλια που συνόδευαν την «μεγαλοσύνη» της να χρηματοδοτεί τέτοιες, άνευ οικονομικού αντικρίσματος, έρευνες.
Η απώλεια ενός διεθνώς αναγνωρισμένου επιστήμονα θα έδιωχνε μακριά επενδυτές. Μπορεί να τον χαρακτήριζε γερο-ξεκούτη αλλά η Άννα, πάση θυσία, έπρεπε να μάθει ότι μπορεί για την ερευνητική ανασκαφή στην Ελλάδα, αφού ο κόσμος είχε βουίξει στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα για την εξαφάνιση του Κυψέλη, ακριβώς στην ίδια τοποθεσία, όπου ο αείμνηστος Έλληνας έφορος Αρχαιοτήτων Θεοχάρης είχε ανακαλύψει το σπήλαιο Σαρακήνο ή αλλιώς Τύμπανο. Πρώτα, απέλυσε την κοσμήτορα του τμήματος της Αρχαιολογίας γιατί έδωσε άδεια στον καθηγητή για προσωπικούς λόγους όπως είχε επικαλεστεί, και στη συνέχεια έβαλε λυτούς και δεμένους να μάθουν ότι μπορούν για την εξαφάνιση του. Προσέλαβε ακόμα και έναν ιδιωτικό ερευνητή, ο οποίος με το πρόσχημα ότι είναι συνάδελφος του καθηγητή, από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, σχημάτισε μία ομάδα φοιτητών για να επισκεφτούν την ανασκαφική περιοχή στο βουνό Πήλιο. Η εντολή ήταν ξεκάθαρη, «…βρείτε και φέρτε τον πίσω ακόμα και σηκωτό, και ότι και αν έχει βρει θα πρέπει το πανεπιστήμιο να το αποκτήσει πάση θυσία.»
Η πρόσκληση
Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Σας επικοινωνώ χωρίς δισταγμό, καθώς ο χρόνος είναι μεγάλης σημασίας. Όλοι γνωρίζετε το έργο του καθηγητή Κλεοπάτρα Κυψέλη, αν όχι τον ίδιο τον άνθρωπο. Πρέπει να σας ενημερώσω, ότι έχει αναφερθεί πως εξαφανίστηκε από χθες και φαίνεται ότι οι τοπικές αρχές στον τόπο της εξαφάνισής του δεν είναι πρόθυμες να συνεργαστούν. Ανησυχώ βαθύτατα ότι ο επικεφαλής του τμήματος Αρχαιολογικών Σπουδών μπορεί να έχει απαχθεί ή ακόμα χειρότερα. Όπως ήδη γνωρίζετε, ετοιμάζουμε μια ομάδα για να επισκεφτεί την περιοχή των ερευνών στο βουνό Πήλιο, γύρω από το χωριό Κισσός. Η ενασχόληση με τις αρχές δεν είναι εύκολη υπόθεση, επομένως πρέπει να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να συμπεριλάβω έναν μυστικό ερευνητή μαζί σας, τον κ. Μακκόρμακ, ο οποίος θα παρουσιαστεί ως συνάδελφος επιστήμονας από το τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Έχουμε παράσχει στον κ. Μακκόρμακ πληροφορίες που έχουν ανακτηθεί από το ερευνητικό ημερολόγιο του καθηγητή. Παρ ‘όλα αυτά, σας παρακαλώ να μην αποκαλύψετε σε κανέναν την πραγματική του ταυτότητα και έτσι σας ζητώ να τον αντιμετωπίζετε όπως κάποιον σαν όλους εμάς. Ο προορισμός σας είναι η Ελλάδα όπου ο Καθηγητής Σταυριανίδης και ο καθηγητής Κυψέλης ερεύνησαν την πιθανή ύπαρξη του θρυλικού Κενταύρου Χείρωνα. Η εξαφάνισή του Κυψέλη μπορεί να σχετίζεται πιθανότητα και με την κλοπή της έρευνάς του. Φυσικά, αυτός ο κίνδυνος έρχεται δεύτερος μετά το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την ευημερία του καθηγητή. Θα επιβλέπω προσωπικά τις έρευνες σας και θα χρησιμοποιήσω κάθε δύναμη που έχω στη διάθεσή μου για να καταστήσω την αποστολή επιτυχημένη, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα του ιδρύματός μας. Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ακόμη μία φορά τη σημασία της αποστολής σας για να διασφαλίσουμε τόσο την ασφάλεια της έρευνας του κ. Κυψέλη όσο και την συνεργασία με τον κ. Μακκόρμακ στην προσπάθεια να μάθουμε τι συνέβη με τον αγαπητό μας καθηγητή.
Θερμές Ευχές,
Άννα Μαρία Σουμάχερ
Διευθύντρια του Πανεπιστημίου Βερολίνου